Olika livsstilar i världen

Ser man över hela världen finns det väldigt många livsstilar. Nästan fler än det finns människor.

Olika länder – olika livsstilar

Det är inte ovanligt att leva enligt en viss still. I väst finns det gott om livsstilar att välja på. Veganism och vegetarism är helt klart en av de mest vanliga nu för tiden. Allt fler har fått upp ögonen om vad de anser vara en orättvis behandling av djuren. Därför väljer de att inte äta kött eller produkter från djur.

Uppe i Norden har det funnits livsstilar men precis som i övriga världen har de påverkats av yttre faktorer. Dels handlade det om levnadsvillkor som gjorde att människor tvingades leva på vissa sätt. Men det spelade även roll vad som hände i andra länder, till exempel i USA.

Tar man och tittar på andra kontinenter finns det både liknande och olika historier. I Sydamerika, och de spansktalande delarna av Nordamerika, är det svårt att förneka att USA också har haft ett stort inflytande. Trots politiska motsättningar har så väl språkbruk som klädstilar legat till grund för hur de levt sina liv, tack vare USA.

I Asien och Afrika har man till större del klarat att bevara fler traditionella livsstilar. Ursprungsbefolkningar har precis som i resten av världen utrotat med i en hel del av asiatiska eller afrikanska länderna finns det fortfarande gott om spelutrymme att klä och bete sig traditionellt. Japan är ett bra exempel på det där många traditionella livsstilar lever kvar efter flera hundra år.