Hälsosam livsstil

Livsstil handlar om hur du lever ditt liv. I din livsstil avspeglas mycket av dina värderingar och vad du väljer att prioritera i livet. Många saker i din livsstil påverkar din hälsa på flertalet sätt. Exempelvis är friluftsliv något som främjar hälsan. Genom att ha mer naturkontakt kan du leva ett hälsosammare liv. Friluftsliv innefattar en rad olika saker men den gemensamma nämnaren är att du är ute i naturen. Exempelvis att laga mat över öppen eld är en form av friluftsliv. Det finns mängder med bra redskap för att kunna laga mat över öppen eld. Mat som du lagar i naturen över öppen eld smakar oftast fantastiskt bra. En helt vanlig vardagsmaträtt kan smaka helt annorlunda om du äter den utomhus.

Lev närmare naturen och må bättre

Friluftsliv är något som många mår bra av eftersom kontakten med naturen har många positiva effekter på hälsan. Det viktiga är att inte göra friluftslivet för avancerat. Om du tror att du måste göra en flerdagars vandring för att leva närmare naturen tror du fel. Friluftsliv lever du när du är ute i naturen. Gör saker som du mår bra av. Om du vill leva mer friluftsliv och få in mer natur i din livsstil är det en bra idé att börja smått. Börja med att exempelvis äta mat ute eller ta långa promenader i skogen. Investera i ett smörgåsjärn, våffeljärn, stekpanna eller en stekhäll för att kunna laga mer mat utomhus över öppen eld. Åk till en grillplats med familjen eller vänner och gör upp en eld. Laga sedan mat tillsammans över öppen eld, mer avancerat behöver det inte vara. Det är ett fantastiskt sätt att umgås och samtidigt vara ute. Två saker som verkligen främjar ett hälsosamt liv.

Valen du gör varje dag spelar roll

En hälsosam livsstil är inte något som du får över en natt. En sådan livsstil bygger på valen som du gör varje dag. Det är ett livslångt projekt att ha en viss livsstil. Det är inget mål som du når och sedan kan behålla. Du måste hela tiden göra val som går i enlighet med dina mål och värderingar. Om du då vill leva hälsosamt måste du varje dag göra val som går i linje med det.

Förändra din livsstil långsamt

Om du vill börja leva mer hälsosamt ska du börja förändra din livsstil långsamt. Fundera över hur du vill leva ditt liv och sätt upp mål. Sedan börjar du med en sak i taget. Om du vill börja leva mer friluftsliv börjar du där. Se vad du kan göra för att få in mer friluftsliv i din vardag och på din fritid. Vill du äta mer hälsosamt eller börja träna kan du starta med det. Det blir sällan bra om du börjar med allt samtidigt. Du kan även börja med små saker i vardagen. Exempelvis lägga in rörelsepauser om du sitter stilla mycket om dagarna.